BAKLAVA
1kg hladké mouky,5o ml slun. oleje,1máslo,200g solamylu,4 vejce,800g krupicového cukru,120g vlašských ořechů,120g lískových oříšků,120g mandlí loupaných,Skořici2 vanilkové cukry,40 ml růžové
vody,špetku soli.
Z mouky, vajec,soli a vlažné vody si vypracujeme vláčné těsto,z kterého uděláme kuličky velikosti pinkpongových míčků asi 80-100 ks.Z kterých vyválíme postupně velice tenké placky,které poprášíme solamylem.Připravíme si rozpuštěné máslo.Každou kuličko rozválíme do tenka a poprášíme solamylem až všechny kuličky vyválíme doopravdy do velmi tenoučka,budeme je skládat následovně do kulatých plechů,které vymažeme olejem.Položíme první mplacku,pokapeme máslem,na ni položíme druhou placku až do páté placky.pátou placku pokapeme máslem,posypeme směsí oříšků posypeme skořicí a trochou vanilkového cukru,pokračujeme po pěti plackách,znovu máslo ,van.cukr,skořici oříšky,až všechny spotřebujemetak aby poslední placka bylabez přísad,tu jen pokapeme máslem .Celý moučník pokrájíme opatrně na kosočtverce a dáme do vyhřáté trouby na 150-160°C péct.Pečeme do zlatova jako štrůdl. Po upečení necháme vychladit..Zatím si uvaříme sirup z 1/2l vody,cukru,růžové vody.Ještě horkým sirupem přelijeme celý moučník příkryjeme utěrkou anecháme do druhého dne.Druhý den by měla všechna voda být vsáknutá do baklavy amůžete podávat.někdo může ozdobit neslazenou vyšlehanou šlehačkou.Ale původně ničím se nezdobí.