Bulharská sazdarma
Koupíme si vybrané maso, z kterého chceme tuto dobrotu udělat. Já jsem to jedla naposledy v roce 1956-57, a to ze skopového masa. Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, osolíme a podlijeme menším množstvím vody a dusíme pomalu i několik hodin, až se maso začne rozpadat, až se voda vyvaří a zůstane jen tuk a šťáva z masa. Vezmeme umělou folii na tlačenku, spodní část dobře uvážeme a naplníme dušeným masem a dobře uzavřeme. Dáme vařit asi hodinu, potom vyjmeme. Necháme napolo vychladit a zatížíme na 24 hodin. Potom můžeme rovnou konzumovat. Hotovou sazdarmu lze dále kombinovat s vajíčkem (jako míchaná vajíčka), nebo třeba samotnou, nakrájenou na plátky s chlebem a sladkokyselou zeleninou. Skladujeme v chladnu, můžeme i zmrazit.