Džuveč
2-3 papriky, 2-3 rajčata, 1-2 cibule, 3 jednostroužkové česneky (nebo 2 paličky česneku), mražený hrášek, fazolové lusky, 1 malou plechovku kukuřice (ale nemusí se tam dávat), 2-3 brambory, můžeme přidat i pórek, lahůdkovou cibulku, mrkvičku, prostě kdo co má rád. 1 svazek zelené petrželky, slunečnicový olej, sůl, 2 lžíce sušené saturejky. Kdo chce, může přidat na kousky pokrájené kuřecí prsa.
Papriky opláchneme (odstraníme stopky a semena), nakrájíme na čtverečky, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli na kostičky, brambory také. Fazolky na špalíčky, mrkvičku taktéž, pórek na kolečka. Přidáme ostatní zeleninu a nakonec umytou pokrájenou zelenou petrželku a 2 lžíce mezi dlaněmi rozetřené saturejky. Osolíme a vše promícháme. Do většího pekáčku si dáme olej. Tak, aby dno bylo pokryto, ale ne moc vysokou vrstvu. Vše vsypeme do pekáčku (kdo má rád maso, může přidat jak kuřecí, jehněčí, vepřové nebo telecí). Připravíme si buď vývar z kuřete, nebo zeleninový bujon s vodou a vše zalijeme tak, aby to bylo potopené, a dáme do připravené vyhřáté trouby péct na 220° C. Pečeme tak dlouho, až se voda vypaří a zůstane jen trošku šťávy a tuku. Podáváme s chlebem. Ale každý si jako přílohu může dát, co mu srdce velí.