Fazole se zakysaným zelím
200 g fazolí, 1 kg kysaného zelí, 100 ml oleje, 5 g červené práškové papriky, zelenou petržílku nadrobno pokrájenou a trošku máty peprné sušené nebo čerstvé, nadrobno poikrájené, cibuli, sůl.
Přes noc namočenou fazolku zbavíme vody ve které jsme ji namočili, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku (nesolíme až nakonec) a dáme vařit. Zvlášt v kastrolu zpěníme na oleji cibulku, až zesklovatí přidáme červenou papriku odstavíme kastrol a ihned dáme kysané zelí, které jsme předem překrájeli. Vše nasypeme do fazolí promícháme a nasypeme do pekáče. Přidáme mátu, petržílku a znovu promícháme. Pečeme v předehřáté troubě asi 20-30 minut na zmírněné teplotě, přikryté druhým pekáčkem.