Guláš z vepřového a hovězího masa
1/2 kg hovězí přední,1/2kg vepřového plecka,1velká cibule,sádlo,červenou čerstvou papriku,1rajčátko které spaříme a oloupeme odstraníme semennou část a pokrájíme na drobno,papriku opláchneme a odkrojíme plátek který nakrájíme na malé kostičky,3 stroužky česneku.koření:2lžičky práškové papriky,1/2lžičky pepře,majoránku, 1 lžičku zabijačkového koření,1 lžičku
divočiny koření,1lžičku staročeského koření.2 lžičky gulášového koření.Vše dobře promícháme.
Maso pokrájíme na asi 1cm velké kostky,cibuli pokrájíme na kostičky,v kastrolu rozpustíme sádlo,nasypeme cibuli a podusíme do sklovata,přidáme maso promícháme necháme chvíli orestovat, přisypeme koření které jsme si namíchali a pokrájenou papriku promícháme,podlijeme sklenkou vody a necháme dusit na mírném plameni do měkka,jakmile maso změkne přidáme pokrájené rajčátko necháme povařit zaprášíme hladkou moukupromícháme chvíli mícáme a postupně přiléváme vodu když guláš zhoustne přidáme rozetřený česnek,
a dvě kostky silného hovězího bujonu necháme povařit 5-10 minut a odstavíme.Podáváme s knedlíkem,nebo jen tak s chlebem.
pokud chci mít guláš více masovější chuti nedávám rajčátkoa čerstvou papriku dávám menší množství anebo oboje vynechám.Když je tam paprika a rajče hodí se spíše k těstovinám.když chceme guláš masitý je lepší když se přidá velice malé množstvý jater a trošku mozečku.pak to má chuť zabijačkového guláše a pak můžeme dát bi trošku zabijačkového koření.Ale můžeme chuť změnit i trochou koření divočiny a jedné jalovčinky kterou rozdrtíme dát do čajítka nechat tam při vaření a pak vytáhnout čajítko a jalovčinku vyhodit.Všechny chutě vyzkoušejte na malém množství když nejsme si jisti zda nám to bude takto chutnat.