Kološvárské zelí po Maďarsku 1
1. 2. 2010
800 g vepřového žebírka, 800 g vepřové plece, 700 g uzené klobásy, 100 g rýže, 200 g cibule, 250 g sádla, 400 g uzené slaniny, 500 g uzeného žebírka, 50 g hladké mouky, 1 hlávka zelí 2 kg kysaného zelí, 3 vejce, 1 l kysané smetany, 3 uzené kotlety nebo krkovičky, 2 l uzený vývar, česnek, sůl, růžová paprika, mletý pepř, majoránka, oregano, estragon, kmín.
Masa, žebírka, slaninu rozdělíme na tři části. Pomleté plecko dáme do velké mísy. Na pánvi na rozpuštěném sádle orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme opláchnutou rýži. Promícháme, podlijeme skleničkou vody a chvíli podusíme. To vše přidáme k masu do mísy a dodáme utřený česnek, slaninu na malé kostičky nakrájenou a opraženou, 3 celá vejce. Osolíme, opepříme, okořeníme mletou paprikou, majoránkou, oreganem. Směs dobře promícháme. Zelnou hlávku opláchneme a na pár minut dáme do vařící vody. Pak ji vyjmeme a listy rozebereme, kde jsou žebra, tam seřízneme. Do hlubokého hrnce dáme sádlo, na kterém osmahneme cibulku, přidáme utřený česnek a kmín, přilijeme trochu vývaru a vyvaříme na tuk. Zelné listy plníme směsí, boční strany závitku přeložíme směrem dovnitř a pevně svineme. Pokládáme do hrnce vedle sebe spojem dolů, aby se neotevíraly. Vývar si připravíme, když uvaříme uzená žebírka. Na řadu zelných závitků rozprostřeme kysané zelí, které jsme překrájeli a scedili z láku. Na zelí poklademe uzenou krkovičku pokrájenou na větší kostky a klobásu. Další vrstva zelí a vrstva uzených žebírek a vepřového ramínka. Každou řadu posypeme trošičku estragonem. Poslední řada bude z pokrájeného kysaného zelí. Vše podlijeme vývarem a na mírné teplotě vaříme dvě hodiny. Hotové zelí z povrchu odebereme do vyhřáté mísy a promícháme se zakysanou smetanou, mletou paprikou a vrátíme zpět do hrnce. Chvíli povaříme, tak aby se smetana dostala pomalu až na dno a spolu se povařily. Může se to dát do hlubšího pekáče a ještě chvíli zapéct. Podáváme tak, aby na talířku bylo z každého masa, klobásy, zelného závitku atd. trošku. Podáváme s chlebem, kdo chce, může jen tak, protože je to velice syté.
Můžeme experimentovat. Třeba uzenou slaninu plátek nakrojit jako hřebínek a opéct do červena. To samé s klobásou - opéct a každému na talíři dát jako ozdobu plátek slaniny a jednu, nebo polovinu opečené klobásy.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář