Kuřecí polévka citronová
1 kuře, cibuli, 3 stroužky česneku,1 mrkev,1 petržel, kousek celeru, kousek porku,10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, kousek červené papriky pokrájené nadrobno, kousek oloupaného rajčete pokrájeného na drobno, zelenou petržílku a saturejku a 2-3 lístečky máty peprné nadrobno pokrájené. 1 kelímek bílého jogurtu, štávu z půlky citronu, 1 vajíčko. 60 g opláchnuté rýže. Na kousky pokrájené - kuřecí prsa. Keře opláchneme zvenčí i zevnitř, vložíme do hlubšího hrnce zalijeme studenou vodou. Přidáme nadrobno pokrájenou menší cibulku. Můžeme i lahůdkovou cibulku,1 mrkvičku,1petržel, kousek celeru, 2-3 stroužky česneku pokrájené na plátky, 10 zrnek černého pepře, 6 zrnek nového koření, kousek pórku pokrájeného na kolečka. Zelenou petrželku a saturejku, kterou dáme až nakonec.
Když kuře povaříme Asi 20 minut, vyjmeme ho a naplníme (viz další recept). Jakmile zelenina bude poloměkká, přidáme 60 g opláchnuté rýže a vaříme dalších 15 minut. Polévku odstavíme a necháme zchladnout. Vezmeme si misku ve které rozšleháme 1 vajíčko, osolíme, přidáme štávu z citronu (asi tři lžíce) a za stálého šlehání metličkou přiléváme pomalu polévku. Přidáme 1 kelímek bílého jogurtu po lžících za stálého šlehání metličkou. Ochutnáme, pokud je polévka navinulé příjemné chuti vrátíme tuto směs za stálého míchání zpět do polévky, přidáme pokrájenou petržílku a saturejku. Před podáváním můžeme prohřát, pokud je chladno. Jinak se dá jíst v horkých letních dnech i studená - je velice osvěžující.