Maso s rýží
1 kg hovězí roštěné, ½ kg rýže, 1cibule, sůl, pepř, kmín.
Do hlubšího hrnce dáme tuk, cibuli pokrájenou nadrobno, osolíme, přidáme opláchnutou rýži (oplachujeme ve dvou až tří vodách), promícháme, chvíli pražíme a pak podlijeme vodou tak, aby voda byla asi1cm nad rýží. Necháme na mírném plameni asi 15-20minut dusit. Zbytečně nenadzvedáváme pokličku a po 20 minutách vypneme a necháme dojít.
Maso, nejlépe roštěnou, pokrájíme na plátky, které naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na lžíci rozpuštěného a rozpáleného sádla orestovat.
Přidáme pokrájenou cibuli, osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Až maso změkne, seškrábneme výpečky a přilijeme trošku horké vody. Povaříme, aby se rozvařili výpečky. Vznikne výborný sos, který můžeme zahustit instantní zásmažkou. Stačí jen půl lžičky a necháme povařit. Podáváme s rýží.