Masová sekaná
1 kg vepřové krkovičky
1 kg hovězího zadního (nebo z krku, ale je to pracnější, lepší je zadní).
2 nastrouhané cibule
1 hlávku česneku postrouhaného
2 vejce
4 lžíce studené vody
4 lžíce mléka
strouhanka
sůl
pepř
majoránka (asi 2 malé lžičky)
1 balíček listového těsta.
Maso si zásadně meleme doma. U kupovaného mletého masa nikdy nevíme, co všechno nám tam namelou.
Pomletá masa dáme do jedné mísy. Přidáme nastrouhanou cibuli, česnek, rozklepnutá 2 vejce, 4 lžíce studené vody a 4 lžíce mléka, strouhanky jen tolik, aby se to zahustilo. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku. Vše smícháme dohromady a utvoříme dvě šišky.
Do pekáčku dáme kousek sádla a pokrájenou cibulku. Dáme obě šišky do pekáčku, podlijeme trochou vody a dáme péct do předehřátě trouby. Často šišky přeléváme vypečenou šťávou. Po upečení necháme vychladnout.
Pak vyválíme listové těsto a do něj zabalíme obě sekané tak, aby spoje byly vespod. Povrch obou šišek potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pokud chceme, aby byly i vzhledově pěkné, můžeme si z listového těsta rádýlkem odkrojit pásky, kterými vytvoříme ozdobnou mřížku na povrchu, kterou též potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme znovu ve vyhřáté troubě přibližně 30 minut.
Sekanou můžeme použít na obloženou mísu nebo dát jen tak na talířek se sladkokyselou okurkou nebo naloženými paprikami zvané beraní rohy,nebo jiný pikantní salát.