Mílina omáčka na těstoviny
30 dkg anglické slaniny, 20 dkg salámu Choriza, 3 stroužky česneku, 1 plechovku italských rajčat, asi 10 oliv (mohou být s papričkou nebo s ančovičkou ale i bez náplně), bílé víno - malé štamprle (dle množství jídla),10 dkg nivy, bazalka, oregano, 1 lžičku švestkových povidel rozředěné v trošce vody.
Anglickou slaninu a chorizu nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme na suché pánvi. Přidáme na plátky nakrájený česnek, rajčata (pokud jsou v celku, pokrájíme na drobno), vše necháme vařit. Až se rajčata rozvaří, přilijeme víno, olivy pokrájené na plátky, na drobno pokrájenou bazalku i oregano a malou lžičku švestkových povidel. Necháme povařit a přidáme nastrouhanou nivu, necháme znovu povařit a můžeme podávat s těstovinami.