Plíčky na smetaně
1 kg vepřových plíček, sůl, cibule, bobkobvý list,celý pepř,70 g tuku,80 g hladké mouky, 2 dl smetany na šlehání,1/2 citronu, hořčice, ocet, 50 g sladkokyselých okurek, cukr, kořenová zelenina, mrkev, celer, petržel.
Celý pajšl řádně umyjeme studenou vodou a spolu se zeleninou a kořením dáme vařit na mírném ohni až se plíčky začnou rozpadat. Pak je vyjmeme a odstraníme
blánu. Tím usnadníme plíčky opatrně rozebírat na kostičky a odstranovat žilky když toto uděláme máme vyhráno. Polévku z plíček přecedíme. Část polévky dáme do
mixeru spolu s kořenovou zeleninou a rozmixujeme. Na pánev si dáme máslo rozpustit přidáme hladkou mouku a jak začne slabě růžovět ihned podlijeme polévkou a metličkou šleháme a přidáváme další jíšku, až vše rozšlehámepřidáme hořčici řádně promíchámea přidáme okurčičku na drobné kostičky pokrájené.přilijeme zbytek polévky trošku soli, cukru a nakonec octa, promícháme přidáme plíčky promícháme necháme spolu povařit a dáme ji na stranu přidáme 1 šlehačku a promícháme můžeme podávat s houskovým knedlíkem.