Plněné papriky po bulharsku (bez masa)
12 paprik, 200 g rýže, 2-3 cibule, sůl, pepř, červená prášková paprika, saturejku (bulharsky čubrica), trošku polohrubé mouky, 1 vejce, česnek, 2-3 rajčata, 2 lžíce rajčatového protlaku, vodu, zelenou petrželku.
Paprikám odkrojíme vršky a očistíme od semen. Pokud jsou pálivé, vykrájíme žilky uvnitř a slabě osolíme. Na hluboké pánvi dáme slunečnicový olej, na kterém podusíme pokrájenou cibulku. Osolíme, odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme opláchnutou a napůl uvařenou rýži, přidáme čerstvě pomletý pepř, trošku polohrubé mouky, vajíčko, saturejku, česnek, zelenou petrželku. Vše promícháme a naplníme papriky tak, aby nebyly úplně plné. Musíme počítat s tím, že rýže nabude. Papriky poskládáme do pekáčku. Pokud zbude z náplně směs, přidáme dvě nebo tři rajčata pokrájená na menší kousky (můžeme rajčata na chvíli ponořit do horké vody, oloupat a pak nakrájet). Přidáme lžičku rajčatového protlaku a lžičku práškové papriky, smícháme, zředíme vodou, osolíme a nalijeme na papriky tak, aby byly potopené. Pokud to bude málo slané, dosolíme a dáme péct do měkka. Podáváme s chlebem. Když chceme, můžeme přidat mleté maso. Napůl hovězí a napůl vepřové smícháme s rýžovou směsí.Můžeme také na podlití paprik použít v horké vodě rozpuštěný hovězí bujon v takovém případě solíme méně.
plněné papriky
(čárka, 8. 7. 2012 22:01)