Vepřo, knedlo, zelo
Nejlepší je, když si koupíme pěkný prorostlý bůček a krkovičku. Můžeme k tomu třeba přidat i jinak sušší maso jako kuřecí prsa, kuřecí stehna. 1 kg vepřového bůčku 1 kg krkovičky, kysané zelí, 2 lžíce krystalového cukru, česnek, cibule, sůl.K bůčku můžeme dát péct i kuřecí stehna i prsa,jsou pak šťavnatější.Vypečená šťáva chutnější. Аby bylo
i maso pro ty kteří mají rádi jen maso tak se může přidat k bůčku a krkovičce celý kousek vepřové kýty ten ořech a pečeme spolu.Pak jen kýto krájíme na plátky a polejeme vypečenou červenou šťávičkou.
Maso
Maso pokrájíme na plátky nebo necháme v celku. Osolíme, potřeme rozetřeným česnekem. Když je maso pokrájené, každý plátek potřeme z obou stran. Do pekáče (nejlépe železňáku) dáme na dno 2 lžíce sádla. Pokrájíme 1 celou cibuli, trošku to osolíme a poskládáme. Maso očesnekujeme, pokmínujeme, podlijeme vodou a dáme péct do měkka. Na závěr seškrábneme výpečky, a to podtrhuji, podlijeme horkou vodou, necháme provařit až
se odpaří skoro všechna voda výpečky je to co je usazeno na stěnách pekáče a když chceme dobrou vypečenou do červena šťávičku musíme seškrabat výpečky do šťávy a nechat rozvařit a až se začne oddělovat omastek od vody to je moment kdy to vypneme a dáme bokem.Zůstane tam ta červená šťáva se kterou přeléváme zelí i knedlíky.
Zelí
Zelí pokrájíme na menší kousky, lák odlijeme do hrníčku, přilijeme vodu a přisypeme dvě lžíce krystalového nebo pískového cukru. Dáme vařit na 20-30 minut. Pak ho zahustíme instantní zásmažkou, povaříme asi 4 minuty a odstavíme.Kdo však chce mít doopravdy dobré zelí tak je lepší
si udělat domácí zlatavou jíšku z hladké mouky 1lžíci
sádla a dáme do zelí a promícháme.Nesmí být husté.Kdo neodhadne
množství jíšky tak ať udělá radši z vrchovaté kávové lžičky .Cukr také dáme podle chuti. Můžeme také pro ještě lepší chuť zelí nakrájet cibuli na drobno dát na 2lžíce sádla smažit do slabounce zlatova přidáme 1 vrchovatou lžíci hladké mouky zpěníme jakmile zavoní ihned odstavíme dáme do uvařeného zelí a promícháme.Pokud to bude husté podle chuti můžeme přilít zelový lák nebo jen vodu jak kdo má rád zelí výraznější kyselé nebo méně kyselé.jak kdo chce.Necháme chvíli povařit za stálého míchání astáhnutí plamene aby se nám to nepřichytilo.
Knedlíky
Polohrubou mouku prosejeme, osolíme, vsypeme 1 pytlík sušených francouzských kvasnic, přidáme 1 celé vajíčko a jeden žloutek, 2 lžíce oleje, teplou vodu. Vypracujeme volnější těsto. Utvoříme tenčí a menší válečky, které se lépe vaří a nejsou tak silné. Posypeme vál moukou a poskládáme válečky vedle sebe, ale s nějakou vůlí aby se po nakynutí neslepily,a přikryjeme čistou poskládanou utěrkou ve dví aby těsto lépe nakynulo. Mezitím si dáme do velkého hrnce vodu, sůl a trošku oleje a dáme vařit. Jakmile knedlíky nakynou, dáváme je po dvou válečkách vařit. Hrnec přikryjeme pokličkou. Po 10 minutách je otočíme, vidličkou propícháme na třech místech po celé délce a již pokličkou nepřikrýváme. Po dalších deseti minutách je můžeme vytáhnout a po nějaké době pokrájet na plátky.