Žemlovka
Žemlovku můžeme udělat z rohlíků i z krájené veky. Potřebujeme 1 krájenou veku, 4-5 jablek, 1 l mléka 2 vejce, 5 balíčků vanilkového cukru, skořice, máslo, trošku soli.
Oloupeme si jablka a pokrájíme na silnější měsíčky. Dáme do kastrolu 1 lžíci másla, jablka, a podlijeme troškou vody. Dáme dusit jen asi 3-4 minutydo vyvaření vody a odstavíme. Pekáč dobře vymažeme máslem, tak aby tam byly i kousky másla.
Do mísy nalijeme mléko a rozšleháme s trochou soli a dvěma vejci. Pak již jen namáčíme plátky veky do mléka, které poskládáme vedle sebe na dno pekáčku.
Na to rozprostřeme podušená jablka, posypeme jedním sáčkem vanilkového cukru, skořicí a plátky másla. Takto vrstvíme do vypotřebování všech ingrediencí. Poslední vrstva musí však končit plátky veky, které polijeme zbylým mlékem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a máslem. Dáme péct do zlatova. Jak poznáme, že je to již upečené? Okraje jsou kolem dokola zlatavé a okraje vekových krajíčků jsou trošku nadzvednuté.